News Item: International Kickboxing Seminar, Piracicaba, Brazil. 07-14.03.2016.
(Category: Misc)
Posted by Administrator
Monday 21 March 2016 - 10:37:19

Brazil, grad Piracicaba, Kik boks federacija Brazila, Sportski savez Grada Pirasikabe, i svetska Kik boks federacija (WAKO), su bili organizatori VELIKOG kik boks seminara za Brazil...


Cilj seminara je edukacija velikog broja vežbača, trenera, klubova i federacija (prisustvovali su i predstavnici Ekvadora i Kolumbije), kao i širenje baze kikboksa na prostoru južne Amerike.

Na poziv svetske federacija (WAKO), i ispred Trenerskog odbora (iste federacije), Farigat Kasymov (docent fakulteta u Čelabinsku i prvo ime ''Zbornaje komande''), i ja (Miodrag Jotić), smo otišli da održimo seminar za doscipline K-1 i Low Kick. Nismo ništa znali o pojedinostima seminara, mestu održavanje, nivou polaznika seminara, i samo smo znali da će brazilska federacija (na čelu sa velikom sportskom legendom, pionirom kik boksa na prostoru Južne Amerike -Paulom Zorellom), učiniti sve da naš boravak učini prijatnim. Međutim ono što smo doživeli, videli i osetili, premašilo je sva naša očekivanja.

Izvanredan prostor Brazilske Konfederacije u Kikboksu (CBKB), bio je premali da primi sve zainteresovane. Iako su na istom mestu seminare održavali Sammy Schilt, Don Wilson, Roy Baker (kao i ostali veliki takmičari), jednostavno Farigat Kasymov, i ja smo ostali zatečeni brojem polaznika seminara. Svaki dan u dva termina (pre podne i posle podne), sala je bila dupke puna. Pored brojnih polaznika iz raznih klubova, vežbača iz Kolumbije, Ekvadora, SVAKi dan su najveća imena brazilskog kik boksa bila prisutna. Felipe Stevano Micheletti, Tadeu da San Martino, Fernando dos Santos, Alexandro Perereira, Thiago Michel Perreira Silva, Daniele de Mattos Gonsalves, Adilson Facchin, Guto Inocente... Imena za respekt! Osvajači brojnih svetskih, World Kombat (SPORTACCORD), i Pan američkih medalja, Golden Glory turnira....

Sala je ispunjavala svaki uslov za rad. Dva ringa, tri tatamija, jedno rvačko borilište, prostor sa džakovima, svlačionice sa kupatilom, sobe za spavanje, kao i kancelarijski prostor. Takmičari su spavali u svlačionicama, na dušecima, boraveći tu SVO vreme tokom seminara. Ljudi koji su održavali salu tokom dana, vešto su, svaki put posle treninga, čistili i brisali objekat.

Svaki trening je prolazio u tišini, radu, izvršavanju zadataka, - bez pogovora ili pitanja! Uz komentare brazilskih trenera, rad na ruski i srpski način je uneo mnogo novina (komentar takmičara i trenera) u njihovo poimanje kik boksa. Ovakav način razmenjivanja iskustva je važan za razvoj sporta na svim nivoima. To je upravo i bio CILJ ovog seminara! Različitosti u radu, treningu, shvatanju, obuci, edukaciji i borenju uopšte, su predstavljeni širokoj lepezi učesnika ovog seminara, i kao takvi predstavljaju kamen temeljac u bazi jednog sporta.

Ono što me je iznenadilo (prijatno), je to da SVAKI put posle treninga, vežbači prilaze i zahvaljuju se na pokazanoj tehnici, vežbi ili savetu. Uz to je obavezan naklon, stisak ruke i molba za zajedničikom fotografijom. Prvo mi je bilo čudno, zatim sam pokušavao da vidim ''skrivenu kameru'', ali na kraju me je obuzeo osećaj dragosti što se na takav način odužuju treneru! Zaista tako malo pažnje, a toliko puno radosti za trenera...

Razmena iskustava sa našim prijateljem Farigatom, saveti, komentari, pitanja o funkcionisanju ruskih takmičenja, klubova, federacije, svakako će mnogo značiti za rad u našem savezu, kako organizaciono tako i takmičarski.

Brazilski takmičari nemaju mogućnosti za putovanja kao naši takmičari. Sami plaćaju svoje troškove, sami kupuju opremu i nemaju stipendije. Ali njihova želja za napredkom, pobedom i dokazivanjem je deo njih, njihove divne zemlje i velikog srca brazilskog naroda.

Posebna zahvalnost domaćinu Paulo Zorellu, gen. sekreteru sportskog saveza Pirasikabe profesoru Jose Francisco Rodriguesu, domaćimu objekta prof. Jose Ronaldo Lucentiniju, kao svim učesnicima seminara, gledaocima, posmatračima i osoblju objekta.

Miodrag Jotić

This news item is from Klub borilačkih sportova ''VOJVODINA''
( http://muaythaivojvodina.rs/news.php?extend.260 )