LJUBOMIR LJUBA VRAČAREVIĆ

LJUBOMIR LJUBA VRAČAREVIĆ


(1947.) majstor realnog aikidoa 10. DAN - SOKE, ceo svoj profesionalni rad posvetio je realnom aikidou - autentičnom stilu samoodbrane, koji je stvarao godinama.
Kada je Evropa krajem 60-ih otkrila aikido, on je bio među prvima koji su počeli da ga treniraju. Zvanje majstora, crni pojas 1.Dan stekao je već 1971.godine. Danas je nosilac i majstorskih zvanja : 1. Dan u džudou, 1.Dan u rukopašnom boju, 8.Dan u džiu-džici i 8.Dan kinami-ryu aikijujutsu.

Na predlog Američke asocijacije za borilačke veštine-USMA, majstor Vračarević je IZABRAN U KUĆU SLAVNIH (Martial Arts Hali of Fame) 2002.god. i dodeljeno mu je zvanje GRANDMASTER (Veliki majstor), što je najviša titula Kuće slavnih. Ovo priznanje značilo je i priznanje njegovog stila realnog aikidoa, koji je upisan u Internacionalnu klasifikaciju borilačkih veština kao AUTENTIČNA SRPSKA BORILAČKA VEŠTINA.

Najznačajnije u nizu priznanja, stiglo je iz Moskve. Ruska Akademija nauka o Zemlji izabrala je majstora Vračarevića za svog redovnog člana. On je jedini Evropljanin kome je dodeljeno zvanje akademika aikidoa. 2005. godine Akademija zas nacionalnu bezbednost dodelila mu je čin general majora.