Tadija Kačar

Tadija Kačar

Tadija Kačar (rođen 5. januara 1956. u Perućici kod Jajca), član BK Vojvodina iz Novog Sada, boksovao u polusrednjoj i poluteškoj kategooriji. Boksom je počeo da se bavi 1972. zajedno sa mlađim bratom Slobodanom (olimpijskim šampionom iz Moskve 1980) pod utiskom trijumfa Mate Parlova na Igrama u Minhenu te godine. Treneri su mu bili Nikola Drobac i Dušan Božanić.
Prvi uspeh u međunarodnoj konkurenciji ostvario je 1974. na Juniorskom prvenstvu Evrope u Kijevu osvajanjem srebrne medalje. Prvak Jugoslavije bio je 1978. i 1979. u poluteškoj kategoriji i osvojio je titulu prvaka Balkana. Po završetku karijere posvetio se stručnom radu u boksu, u klubu i državnoj selekciji.

Na međunarodnoj sceni u seniorskoj konkurenciji debitovao je 1975. godine osvojio je tri vicešampionske titule. Drugi je bio na Svetskom prvenstvu 1978. u poluteškoj, drugo mesto osvojio je na Evropskom prvenstvu 1979. u istoj kategoriji, a drugo mesto osvojio je i na Olimpijskim igrama u Montrealu 1976. u polusrednjoj kategoriji