MEC ZA TITULU SVETSKOG PRVAKA

TITULA SVETSKOG PRVAKA - kategorija 62,200 kg., disciplina LOW KICK

Naš Aleksandar Gogić, jedan od standardnih reprezentativaca Srbije i jedan od najboljih srpskih boraca, dobio je priliku da se bori za svetsku titulu.
Poziv upućen Kik boks savezu Srbije za takmičara Mihajla Jovanovića (reprezentativac Srbije do 63,5 kg.), prosleđen je Aleksandru Gogiću. Mihajlo Jovanović je prekinuo sa aktivnim takmičenjem i Aleksa je ''uskočio'' umesto njega.Iako naš Aleksa nastupa u kategoriji do 60 kg., on kao VELIKI borac NE BIRA kategoriju i pristao je da nastupi. Čak ni disciplina LOW KICK mu nije išla na ruku (ili nogu), jer Aleksa je šampion u disciplini K-1, ali to ne pravi razliku za majstora kakav je naš Aleksa.
Mesto održavanja meča je gradić Sanseplcro, regija Toskana. Meč je inače dva puta otkazivan (zbog snega), i sada je došao red da se ''odradi''.
Već na samom dolasku nas je sačekalo iznenađenje - sva trojica smo smešteni u jednu sobu (dvokrevetna sa pomoćnim krevetom), i posle manje rasprave , sudija Nenad Đorđević i ja smo ostali u dvokrevetnoj , a šampionu smo uzeli zasebnu sobu. Rečeno nam je da sutra budemo u holu hotela zbog konferencije za štampu, i zvaničnog merenja.
Merenje je prošlo u redu, i konferencija za štampu je bila pristojno ispraćena. Dobili smo instrukcije za odlazak na meč, i obećano je da će neko doći po nas oko19.00 časova.
Došli su po nas oko 20.00 h i dobili smo program takmičenja sa početkom u 21.00h. Po tom programu, Aleksa bi trebao da nastupi oko 22.30 h, ali...
Obavešteni smo u sali da neće doći neutralni sudija ( mečeve za titulu sude po jedan sudija iz zemlje takmičara i jedan neutralni sudija), te da će ga zameniti jedan italijanski sudija ali koji sudi ''objektivno''. ???!!?? Šta reći?
Dolazili je do izmene programa i stalnog odlaganja meča za titulu. Teško je održati ''radnu temperaturu'' borcu , kada se nešto stalno pomera.... Tek oko 23.45 h., smo izašli na ring.
Posle ceremonije izlaska , predstavljanja, himni i sponzora , meč je konačno počeo...
PRVA RUNDA: Oprezna , ispitivanje boraca i konstatacija da je italijan Alessandro Riguccini neobičan protivnik. Čvrst, koščat, jakih zglobova, nezgrapnog kretanja, ali jako uporan. On je bivši gimnastičar, i to sve govori o njegovoj fizičkoj spremi. Po meni ( i po našem sudiji Nenadu Đorđeviću), ova runda je izjednačena sa prednošću za Aleksu.
DRUGA RUNDA: Aleksa kreće odlučnije, i Riguccini pokušava da nametne svoj tempo. Ide napred i često radi neke ''čudne'' udarce nogama, i konstantno zadaje široki desni kroše u potiljak. Sudija u ringu to ne sankcioniše, ali opominje našeg takmičara zbog širokih udaraca (????). Ali Aleksa diktira tempo i vodi ovu rundu (po meni i Nenadu).
TREĆA RUNDA: Prilikom jedne razmene udaraca, Aleksa je ne namerno udario Riguccinija u teme ( kako neće kada ga ovaj stalno udara?!?!?), i sudija je zaustavio borbu da opomene Aleksu. Kao pravi sportista , i kako se to radi, Aleksa je odmah prišao i pružio ruku u znak izvinjenja... Hrabri italijan je tada napao gogića i zadavši mu nekoliko jakih udaraca u glavu. Nošen navijanjem publike, Riguccini je napadao , a Aleksa se nekako snašao i odbranio od ''hrabrih'' nasrtaja. Naravno sudija u ringu nije našao za shodno da reaguje... Runda za italijana - po nama.
ČETVRTA RUNDA: Malo se odmorivši, i osveživši sada dolazi vreme za naplatu... Aleksa, Aleksa, Aleksa... To se može reći za ovu rundu! Inicijativa našeg borca , napadi, i odlične kombinacije. Pravo je čudo kako je Riguccini ostao na nogama. Najveći apsurd je taj da je sudija svaku Aleksinu inicijativu prekidao, i ''navodno'' opominjao našeg takmičara za nešto. Mislim da ni on nije znao zašto?? Neverovatno je da Aleksa u ovim serijama nije uradio neki udarac kolenom ( jer on rešava mečeve na ovaj način), ali to samo govori o kalibru borca kakav je Gogić. Naša runda!
PETA RUNDA: Riguccini baca na sve ili ništa. Napada, i pokušava da iznenadi nekim udarcem (noga iz okreta, neki TAE KWON DO udarci), ali mu najbolje ide široki desni kroše u potiljak. Naravno ne sankcionisan od strane sudije. Svi napadi italijanskog borca su odbijeni i uspešno završavamo rundu. Ipak dajemo prednost italijanu...
ODLUKA SUDIJA je bila 2:1 u korist domaćeg borca. Šta više italijanske sudije su dale SVIH pet rundi za Riguccinija??????? Nismo ovo očekivali, ali...

Publika je bila objektivna, i naravno da je navijala za domaćeg borca, ali je znala da nagradi našeg šampiona. Na kraju priredbe nas je čekalo još jedno iznenađenje kada su organizatori želeli da umanje Aleksin honorar ( i to za 40%). Navodno nije im javljeno, nisu znali, drugačije su se dogovorili.... Na sreću imali smo mejl u telefonu (šta bi mi bez moderne tehnologije?).
VELIKA ZAHVALNOST Srbinu iz Sanseplocra Zoranu Rajkoviću, njegovoj ženi Marini i divnoj kćerkici... VELIKO TI HVALA!!!

..
   
printer friendly create pdf of this news item